[vc_row css=”.vc_custom_1607259708305{border-radius: 44px !important;}”][vc_column css=”.vc_custom_1607259761799{border-radius: 42px !important;}”][vc_column_text]
تاریخچه پیچ و مهره
در این مقاله میخواهیم به تاریخچه پیچ و مهره بپردازیم.
پیچ و مهره در نگاه اول ممکن است جزو وسایل بسیار ساده محسوب شوند. اما با کمی دقت به محیط پیرامون خود شاهد آن هستیم که بسیاری از وسایل اطراف ما بدون این وسیله هرگز به وجود نمی آمدند. امروزه بسیاری از وسایل و ماشین آلات صنعتی به کمک این وسیله ساخته می شوند. پیچ و مهره در تمامی صنایع مورد استفاده قرار می گیرد.
تاریخچه پیچ و مهره به سالیان بسیار دور بر می گردد. با توجه به تحقیقات صورت گرفته و نظریه های رایج نشان می دهد که اختراع این وسیله توسط یونانیان باستان انجام گرفته است. البته برخی نظریه ها براین گواه دارد که این وسیله در عصر هلنی ساخته شده است. اما امروزه با توجه به تحقیقات صورت گرفته نشان می دهد که این اختراع توسط ارشمیدس و در یونان به وجود آمده است.
اگرچه مستندات گواه بر این دارد که این اختراع شبیه به پیچ می باشد. اما در معنای معمول کلمه پیچ نبوده و شکل متفاوتی نسبت به پیچ های امروزی دارد.
پیچ های بدون رزوه به زمان رومیان باز می گردد. از آن ها در لولا های درب ها و بسته کردن درب های فلزی نرده ای مورد استفاده قرار می گرفت. نام آن ها پیچ گوه ای بود. از دید برخی کارشناسان افلاطون ابداع کننده علم مکانیک مخترع اولین پیچ می باشد. از نظر فردریک ایی گرویز پیچ و مهره برای اولین بار به عنوان اتصالات در قرن پانزدهم ابداع شد.
پیچ امروزی
پیچی که امروز مورد استفاده قرار می گیرد سالیان بعد توسط آرشیتاس تارنتوم که یک ریاضی دان بوده است ساخته شده است. اولین کاربرد این وسیله در صنعت شراب سازی و روغن گیری بوده است. بدین گونه که در اوایل این اختراع این وسیله ها به صورت چوبی بوده اند و این وسیله در مناطق مدیترانه ای مورد استفاده قرار می گرفته است.
مدت زیادی از پیچ های چوبی می گذرد تا پیچ های فلزی راه خود را قبل از قرن پانزدهم در صنعت باز می کند. ابتدا در اروپا پیچ های فلزی مورد استفاده قرار گرفت. پیچ های چرخشی تا سال 1800 قبل از میلاد مورد استفاده قرار می گرفتند. اما کاربرد آن ها به صورت گسترده نبود. انواع اتصالات همچون میخ ، خار ، چفت ، بست و زبانه ها پیش از افزایش استفاده از پیچ های چرخشی کاربرد زیادی در نجاری و آهنگری داشت. همچنین در صنعت کشتی سازی از چفت هایی با خار و پرچ مورد استفاده قرار می گرفتند.
برادران وایت
در سال 1760 برادران وایت دستگاهی را اختراع کردند که با شکست رو به رو شد. اما با واگذاری کارخانه مالکان جدید آن 20 سال بعد با تولید 16000 پیچ در روز موفق به رونق مجدد کارخانه شدند. همچنین در سال 1777 میلادی دستگاه تراشکاری برای اولین بار ساخته شد. این دستگاه با کمک استفاده از پیچ و مهره ها و توسط جسی رامزدرن انگلیسی که ابزار ساز شناخته می شود اختراع گردید.
با مرور زمان یکسان سازی فرم پیچ و مهره ها مورد توجه قرار گرفت. در طول قرن نوزدهم با افزایش میزان تولید آن قیمت این وسیله به مرور کاهش یافت. در سال 1940 تعریف استاندارد ISO برای پیچ و مهره ها مطرح شد. به همین منظور توافقی بین کشورهای انگلیس ، آمریکا و کانادا به وجود آمد. طبق استانداردها رزوه ها می بایست شکل های یکسانی داشته باشند. البته در سال 1919 و پیش از این استاندارد، آلمانی ها استاندارد DIN را برای این موضوع تعریف و ارائه کرده بودند.
با انقلاب صنعتی توسعه تولید پیچ و مهره های فلزی بسیار گسترش یافت. به منظور یک وسیله مهم در علوم مختلف مورد توجه قرار گرفت. پیشرفت قابل توجه این محصول در سال 1760 تا 1800 بود که در این سال ها اتصالات پیچی مورد استقبال بسیاری از صنعتگران قرار گرفت.
به طور کلی تاریخ اختراع پیچ و مهره را می توان به دو قسمت تقسیم نمود. 400 سال پیش از میلاد مسیح هنگامی که از این اتصالات در تولید شراب استفاده می شد. پس از آن که گوتنبرگ در قرن پانزدهم میلادی از پیچ های مخصوصی بر روی چاپگرهای خود استفاده کرد تقسیم نمود.
تاریخچه پیچ و مهره در ایران
بست ها و استفاده از آن ها در گذشته مورد استفاده بسیاری از ایرانیان باستان در کار های معماری و… قرار گرفته است. برای مثال در سازه های دوره ی هخامنشی بست های U شکل فلزی به جهت بالا بردن استحکام در قطعات سنگی استفاده شده است. در آن زمان برای جلوگیری از زنگ زدن و یا خوردگی فلز مابین محل برخورد سنگ و فلز از سرب استفاده می شده است. از سال 1320 تولید پیچ و مهره در ایران به طور رسمی شکل گرفت و از بنیان گذاران این صنعت می توان به ابوالفتاح اعتصامی اشاره کرد.
اولین بار در سال ۱۳۳۳ دستگاههای تولید پیچ و مهره توسط آقای سیروس ارجمند وارد ایران شد. در آن زمان پیچ و مهره به صورت پرسی و پرچ تولید میشد. کیفیت پیچ و مهره ای که الان در بازار موجود است در آن زمان وجود نداشت. قبل از تشکیل اتحادیهها ابتدا پیچ و مهره، یراق آلات و ابزار با هم به صورت صنف همگن فعالیت میکردند. تا اینکه در سال ۱۳۵۱ با تشکیل اتحادیه ابزار، پیچ و مهره هم زیر مجموعه اتحادیه ابزار قرار گرفت. در ابتدای انقلاب اسلامی مجموعه۳۰–۲۵ واحد صنفی وجود داشت. خوشبختانه در سال ۱۳۸۵ با تشکیل اتحادیه پیچ و مهره این رقم به ۳۰۰ واحد صنفی رسید. امروز نزدیک به ۸۰۰ واحد صنفی در تهران وجود دارد که تحت پوشش اتحادیه مذکور در توزیع این کالای حیاتی نقش بسزایی دارند.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]