[vc_row][vc_column][vc_column_text]
اتصالات پیچ ساختمانی و مهره در ساخت سازه ها
اجزای تشکیل دهنده ی پیچ ساختمانی
پیچ ها انواع مختلفی دارند که پیچ ساختمانی یک نمونه از آنهاست. این پیچ و مهره ها دارای خرید و فروش گسترده ای در سراسر جهان هستند. در اتصالات فلزی از جوش و پرچ هم استفاده می شود اما استفاده از پیچ ساختمانی متداول تر و مرسوم تر شده است. همان گونه که در بالا بیان کردیم در نصب و اتصال سازه های فلزی از پیچ ساختمانی و اجزای دیگر همراه آن که مهره و واشر هستند استفاده می شود. پیچ ساختمانی خود به دو قسمت اصلی یعنی کله پیچ و تنه پیچ تقسیم بندی می شود.
۱_ کله پیچ
بهتر بگوییم سر پیچ همان قسمت از پیچ است که برای باز و بسته شدن آن از آچار یا پیچ گوشتی استفاده می کنند.
۲_ تنه پیچ
به قسمتی از پیچ که ما بین کله و رزوه قرار گرفته است تنه پیچ می گویند.
جایگزینی پیچ ساختمانی به جای پرچ و جوش
مقاومت و اتصال پیچ ساختمانی
دو نوع اتصال در این سازه ها به کار گرفته می شود. اتصال اتکایی و اتصال اصطکاکی
۱_ اتصال اتکایی
با حرکت دادن و لغزش ورق ها بر روی پیچ ها اتصال ایجاد میشود. این نوع اتصال کیفیت پایین تری از نوع اصطکاکی دارد و پیچ ها در طولانی مدت به طور احتمالی دچار آسیب دیدگی می شوند.
۲_ اتصال اصطکاکی
در اتصال اصطکاکی پیچ ساختمانی با آچارهای بزرگ و مخصوصی مانند آچار مدرج و یا آچارهای خاردار نصب و محکم می شوند. به این دلیل که اتصالات را با این آچار ها سفت و محکم می کنند، احتمال حرکت و تکان صفحات وجود ندارد. در این اتصال باید توجه داشت که محل پیچ و مهره با صفحه باید تمیز باشد.
انواع استاندارد پیچ ساختمانی
نمایی از کاربرد پیچ ساختمانی در سازه
جمع بندی کلی از مزایای پیچ ساختمانی
۱_ سرعت در نصب
در این سازه ها جوشکاری به صورت کامل حذف شده و سرعت نصب بالاتر رفته که این عمل سرعت در نصب را به طرز قابل توجهی افزایش داده، و خطاهایی که در سازه های جوشی وجود دارند را کاهش داده است.
۲_ سرعت در اجرا
پروژه هایی که سرعت اتمام کار را در اولویت دارند از این نوع اتصال استفاده می کنند. اتصالات جوشی نسبت به اتصالات پیچ و مهره ای زمان بیشتری را صرف خود میکنند. از دیگر مزایای این سازه ها استفاده در مناطق بحران زده است که نیازمند سرعت در پیشبرد کار هستند.
۳_ کیفیت در سازه
این سازه ها در کارخانه ها و طبق نقشه، ساخته و تمامی مراحل کار تحت نظر کنترل کیفیت اجرا می شود.
۴_ ایمنی و سلامت سازه
کیفیت، پایداری، مقاومت در برابر زلزله یا رانش زمین و… از امتیازات قابل توجه سازه با پیچ ساختمانی است.
۵_ مقاومت سازه در برابر آتش سوزی
در آزمایشات انجام شده، سازه های پیچ و مهره ای در دماهای بالا مقاومت زیادی نسبت به اتصالات جوشی از خود نشان داده و از خطر تخریب پایین تری برخوردار است.
۶_ جلوگیری از هدر رفت مصالح
در سازه های پیچی این امکان وجود دارد که مقاطع مقاوم و با وزن کمتر استفاده شود. این کار استفاده از ورق در ساخت مقاطع و هدر رفت آهن آلات را به حداقل خود می رساند.
۷_ امکان باز نمودن سازه و استفاده ی مجدد
اجزای سازه ها که با پیچ ساختمانی به هم متصل شده اند را به سهولت می توان از هم جدا و در محل دیگر مجددا به یکدیگر متصل کرد.
۸_صرفه جویی در کاهش هزینه ها
به دلیل باز بودن دست طراح در بهینه سازی، امکان کاهش وزن سازه توسط طراح به راحتی امکان پذیر است.
۹_ شرایط جوی در محیط کار
هنگام اتصالات جوشی درجه حرارت محیط، تهویه ی هوا و دیگر شرایط مربوطه لازمه ی کار است. در حالی که محدودیت های ذکر شده در سازه های پیچی به مراتب کمتر است.
۱۰_تقاضای جهانی
امروزه در تمامی کشورهای اروپایی، آمریکایی و دیگر کشورهای قاره ها، سازه ها به صورت پیچ و مهره ای ساخته و به اجرا در می آیند.
منابع: پیشگامان پیچ پارس
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
[…] در مقالات دیگر از جمله کاربرد پیچ شش گوش در صنعت و انواع پیچ های ساختمانی این مسئله توضیح داده شده […]